Bijzondere ‘zeef’ op rioolwaterzuivering Ulrum in gebruik genomen

Op vrijdag 19 september is op de rioolwaterzuivering in Ulrum een fijnzeefinstallatie in gebruik genomen. Een bijzondere mijlpaal binnen het project CADoS (Cellulose Assisted Dewatering of Sludge), waarin overheid, bedrijfsleven en onderzoeksinstellingen samenwerken. De fijnzeef haalt cellulose, grotendeels afkomstig uit ons toiletpapier, uit het rioolwater. De cellulosevezels worden daarna ingezet om het zuiveringsslib verder te ontwateren. Daardoor zijn minder chemicaliën nodig en worden kosten bespaard. Van het restproduct wordt biogas gemaakt. Goed voor ons milieu en portemonnee dus.

onthulling bord

De komende drie jaar wordt onderzocht hoe goed deze innovatieve toepassing in de praktijk werkt en welke invloed het heeft op de bedrijfsvoering van de zuivering. Er vinden verschillende onderzoeken plaats naar de effecten van het toevoegen van cellulose aan het slib. Maar ook naar het afvalproduct dat overblijft; zeefgoed met cellulose. Met hoeveel procent vergroten we de biogasopbrengst op deze manier? En welke mogelijkheden zijn er om het zeefgoed als grondstof te gebruiken voor bijvoorbeeld bio-plastics, vulmiddel voor asfaltering of isolatiemateriaal?

Laboratoria en praktijklocatie
De onderzoeken vinden plaats in verschillende laboratoria en op de proeflocatie in Ulrum. De rioolwaterzuivering van het waterschap Noorderzijlvest is speciaal voor dit project aangepast. De afgelopen weken is er een extra gebouw geplaatst waarin de fijnzeef huist. Vrijdagochtend is de fijnzeefinstallatie in het bijzijn van projectpartners, regionale bestuurders en andere belangstellenden feestelijk in gebruik genomen. Bob van Zanten, dagelijks bestuurslid waterschap Noorderzijlvest: “Jaarlijks wordt er in Nederland 200.000 ton papier gebruikt en doorgespoeld. Maar we kunnen meer met toiletpapier dan je ooit gedacht had. Het is geen afvalproduct meer, maar een grondstof. Met duurzaamheid als doel. En voor het waterschap ontstaat een perspectief om de zuiveringskosten omlaag te brengen. Vandaag is een uniek project gestart”.

Krachtige samenwerking
Binnen het project werken onderzoeksinstellingen samen met het bedrijfsleven en de overheid. De zes projectpartners (waterschap Noorderzijlvest, Brightwork B.V., Attero, Rijksuniversiteit Groningen, Center of Expertise Watertechnology en Wetterskip Fryslân) vinden in elkaar een krachtige samenwerking. Daarnaast wordt CADoS gesubsidieerd door de drie noordelijke provincies en Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN), Koers Noord. Eise van der Sluis, directeur SNN: “Innoveren is leuk. We krijgen jaarlijks veel goede projectvoorstellen binnen. Het is altijd lastig om die tegen de meetlat van de subsidievoorwaarden aan te leggen. Maar CADoS was eigenlijk een project waar geen gat in te schieten viel. Sterker nog, CADoS past prima binnen de nieuwe subsidievoorwaarden van de Noordelijke Innovatie Agenda”.

Geplaatst in Uncategorized.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *