Website CADoS live!

liveEen project met het predicaat wereldprimeur moet ook in de ‘lucht’ te vinden zijn. Daarom is er een website ontwikkeld over CADoS, die sinds 11 april live is. Op deze website leest u over het wat en hoe van CADoS, maar vooral ook over waarom we dit project starten. Lees en verwonder!

CADoS in een notendop
Project CADoS heeft tot doel een prototype Cellulose Assisted Dewatering of Sludge (CADoS) waterzuiveringsconcept op de rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) Ulrum te ontwikkelen en bouwen. Binnen het CADoS principe wordt een nieuwe zeeftechniek op een innovatieve wijze ingezet binnen een bestaand afvalwaterzuiveringsproces. Met dit project beogen de samenwerkingspartners voordelen op economisch en technologisch vlak te behalen.

Afvalwater  dat via het riool naar de zuivering wordt afgevoerd bevat vaste stof, dat voor een groot deel uit cellulose bestaat. Die cellulose vindt haar oorsprong in het gebruik van toiletpapier. Het project is erop gericht de in het rioolwater aanwezige cellulose-houdende vaste stof met een fijnzeef af te scheiden en de afgescheiden vaste stof te benutten voor  de ontwatering van zuiveringsslib. Door het CADoS principe wordt getracht het gebruik van chemicaliën op de zuivering aanzienlijk te reduceren, minder energie te verbruiken en te komen tot lagere slibverwerkingskosten. Verder leidt CADoS tot een hogere energie-opbrengst uit biogas in de slibgisting.

Waterschappen, kennisinstellingen en bedrijfsleven werken samen binnen project CADoS. Het unieke van de samenwerking is de kracht van ‘de gouden driehoek’ en dat deze partijen de gehele lijn van afvalwaterzuivering beslaan, waardoor theorieën snel in de praktijk te toetsen zijn. De zes partijen hebben elk een praktisch en financieel aandeel in het project, maar ook elk eigen doelen en belangen.

Laatste nieuws
Regelmatig publiceren we op deze website het laatste nieuws rond CADoS, bijvoorbeeld over mijlpalen of onderzoeksresultaten. Om hiervan op de hoogte te blijven, kunt u de pagina ‘nieuws’ bekijken. Op de pagina ‘publicaties’ vindt u de verzameling van zowel eigen als perspublicaties. Het is ook mogelijk om middels de rss-feed van CADoS op de hoogte te blijven. Hiervoor kunt u het adres http://www.cados.nl/en/feed/ aan uw rss-reader toevoegen of klikken op ‘rss’ onderaan de website.

Tekstgericht
De website is nu nog erg tekstueel ingestoken. Binnenkort plaatsen we ondersteunende beelden bij de teksten.

Vragen of meer info?
Heeft u vragen over CADoS? U vindt onder ‘contact’ de contactgegevens per partij. Als u meer informatie wenst over de website, kunt u contact opnemen met waterschap Noorderzijlvest:  Lydia Balkema, 050 309 9581.

Geplaatst in Nieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *